"Tekirdağ-İstanbul arası tamamen gidecek" diyen Celal Şengör'den dehşete düşüren uyarı: Türkiye bağımsızlığını kaybedebilir

Prof. Dr. Celal Şengör'den dikkat çeken bir açıklama daha geldi: "Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek. İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir."

Olası deprem sadece İstanbul'u değil bölgede ciddi yıkıma yol açabilecek kadar güçlü olabilir. Prof. Dr. Celal Şengör'den dikkat çeken bir açıklama daha geldi: "Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek. İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir."

AJANS DOĞU - Independent Türkçe’ye konuşan yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör Marmara Denizi'nde beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Marmara Denizi’nde 7.2 ile 7.4 büyüklüğünde deprem olabileceğini ifade eden Şengör'ün değerlendirmelerinden  bazı başlıklar şöyle:

Geçmişte İstanbul'u 500 yıl arayla deprem vurmayan zamanlar var fakat sonrası korkunç olmuş. Yani çok muazzam birikim. Bu Kıyamet-i Kübra denen 1509 depremi çok korkunç olmuş. Şimdi dolayısıyla ondan sonra işte 250 yılda bir ondan önce 250 yılda bire benzer, 250 yıl olması şart değil. Benzer aralıklarla büyük depremler olmuş İstanbul'da. İşte İstanbul yıkılmış, Ayasofya'nın kubbesi inmiş aşağı falan... Buna benzer sıkıntılar yaşanmış İstanbul'da.

Bizim beklediğimiz 7,2 ile 7,4 diyorlar ama 7,6 olabilir bu. Yani "7,2 ve 7,4 arası" denmesinin sebebi bu Silivri'den itibaren kırılmaya başlayıp İzmit'e doğru gelişebilir. Hemen arkasından Tekirdağ'a doğru giden kol da kırılabilir. Çift deprem 1766'da böyle olmuştur.

Bakın fay Marmara Denizi'nin neredeyse ortasından geçiyor. İstanbul'a yakın şimdi yeni bir fay daha bulundu. Çınarcık havzasının ortasından gidiyor. Şimdi bunların herhangi bir tanesinin kırılması tabii İstanbul'da büyük yıkım yapacak ama Tekirdağ'da da yapacak. Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek.

E, İstanbul'un doğusu gitmeyecek mi İzmit'e kadar? O da gidecek. E, sizin bir sürü sanayiniz var orada. Marmara'nın güneyi etkilenmeyecek mi? Şiddetle etkilenecek. Bir Bursa ovasını, Balıkesir ovasını düşünün. Değil mi? Bunların hepsi etkilenecek.

İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir. Çünkü Türkiye'nin ekonomisi, Türkiye'nin bilgi ve becerileri bu depremin altından kalkmaya yetmeyecektir. Türkiye yardım isteyecektir. Dünya bu yardımı seve seve verir. Çünkü İstanbul mevzubahis.

Unutmayın, Sevr Antlaşmasının maddelerinden bir tanesi İstanbul'un Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) ülkeleri tarafından ortak yönetilecek bir şehir olmasıydı. Bu hâlâ gündemde. Biz farkında değiliz ama bu hâlâ gündemde.