Namet Pastırmalarında Skandal İddia!

Namet Pastırmalarında Skandal İddia!
Sosyal medyada gıda dedektifi tarafından paylaşılan, Namet isimli firmanın pastırmaları, rengini Karmin isimli bir böcekten faydalanarak verildiği iddia edildi

Sosyal medyada gıda dedektifi tarafından paylaşılan, Namet isimli firmanın pastırmaları, rengini Karmin isimli bir böcekten faydalanarak verildiği iddia edildi

AJANS DOĞU - Twitter ( X ) # Namet hastag'ı ile Sosyal medyada video olarak paylaşılan video ve postlarda  iddiada şu açıklamalara yer verildi:

Bu ürün görseli önceki gün bir takipçimiz tarafından ambalajındaki güvenlik önlemlerini gündeme getirmemiz için gönderilmişti. 100 gr’lık paketlerde 55₺’ye satışa sunulan bu ürünün paketine yerleştirilen çiple çalınmaması için korumaya alındığı görülüyor.

Fakat biz bugün bu videoyu bunun için yapmıyoruz.

Bunca paraya satılan, kg. fiyatı etle yarışan bu pastırma daha kırmızı görünsün diye renklendirilmiş.

Evet, hem de bir böcekten elde edilen Karmin ile..

Nerede yazıyor göremiyorum diyenlere söyleyelim, zaten görmenizi istemiyorlar. Renklendirici yazıp yanına parantez içinde E120 yazınca oldu bittiye geliyor.

Mevzuat da buna oyna, devam diyor.

Bir böceğin salgısından değil, ta kendisinden elde edilen Karmin’in geleneksel ürünlerimizden pastırmada, sadece kırmızı renk vermesi için kullanılması ise maalesef gıda endüstrisinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

Ürünü çalınmasın diye koruyan zihniyet,

Geleneksel ürünlerimize bunu yaparken düşünmüyor.

Peki ya tüketiciyi bu zihniyetten ne koruyacak?

 

PEKİ E120 NEDİR?

Karmin, Dactylopius coccus türünden ve koşineal böceği olarak bilinen böcekten elde edilen kırmızı renkli doğal gıda renklendiricisi olan bir pigmenttir. Peru, Şili, Meksika ve Kanarya Adaları’nda kaktüs üzerinde parazit olarak yaşayan dişi koşineal böcekleri, diğer böcekleri uzak tutmak için karminik asit* sentezi yaparlar. Dişi koşineal böcekleri 90 günlük olduklarında kaktüslerden toplanır. Toplanan böcekler; sıcak suda kaynatılarak, fırın içerisinde kurutularak veya güneş ışığına maruz bırakılarak ekstraksiyon* işlemine hazır hale getirilir. Bu işlemler sonucunda mikrobiyal yükün minimuma inmesi sağlanır; böceğin yumurtalarından ve gövdesinden yaklaşık olarak %19-20 karminik asit ekstrakte edilir. Karminik asidin alüminyum ve kalsiyum şelatlanması* ile karmin elde edilir[1]. Yaklaşık olarak; 14000 koşineal böceği kullanılarak 100 gram kırmızı gıda boyası elde edilmektedir[2].