Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'si Google Maps'te

Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'si Google Maps'te

Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' adlı eseri bir kullanıcı tarafından Google Maps'e aktarıldı. Böylelikle ünlü seyyahın seyahatleri artık dijital ortamda adım adım takip edilebiliyor. Google Haritalar servisi kullanıcısı, ünlü seyyahın tüm yolculuklarını Google Maps’e taşımaya devam edeceğini belirtti.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eseri, Google Haritalar servisi kullanıcısı Mustafa Başaran tarafından Google Maps'te işaretlendi. Başaran, Evliya Çelebi'nin eserinde ziyaret ettiği şehirler ve mekanlar hakkında yer alan bilgileri inceleyenlerle paylaşıyor. Çalışma ilk olarak nisan ayında dijitale aktarılmaya başlanmıştı.

50 YILI AŞKIN SÜRE SEYAHAT ETTİ

50 yılı aşkın süre boyunca pek çok coğrafyada seyahat eden bir Osmanlı kaşifi ve ayrıca yazar olan Evliya Çelebi'nin kaleme aldığı Seyahatname adlı eser toplam 10 kitap ve 20 ciltten oluşuyor. Dönemin dünyasına dair önemli ip uçları veren eserde ayrıca; vampirler, cadılar, büyücüler gibi gerçeküstü unsurlara da yer veriliyor.

UNESCO'YA DAHİL EDİLDİ

Gezgin Evliya Çelebi, 1630’dan 1681’e dek Avrupa, Batı Asya ve Mısır toprakları dahil geniş bir coğrafyayı gezmişti. Haziran 2013’te UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne dahil edilen Seyahatnâme, ilk defa 1848 yılında Kahire’de basılmıştı.

Google Haritalar servisi kullanıcısı Mustafa Başaran, ünlü seyyahın tüm yolculuklarını Google Maps’e taşımaya devam edeceğini söyledi. Sosyal medyada geniş yankı bulan çalışmanın FSMVÜ’nün projesinden bağımsız yürütüldüğü belirtilirken Başaran çalışmayı tek başına gerçekleştirdiğini ifade etti.