Duyuru yapıldı, sıcak değil yanardağ

Duyuru yapıldı, sıcak değil yanardağ
Meteoroloji uzmanları tarafından ülke genelinde uyarılar geliyor. Bu sıcaklıklar daha önceki gördüklerinize benzemiyor. Afrika'dan gelen sıcak hava dalgalarına bir yenisi daha eklendi.

Meteoroloji uzmanları tarafından ülke genelinde uyarılar geliyor. Bu sıcaklıklar daha önceki gördüklerinize benzemiyor. Afrika'dan gelen sıcak hava dalgalarına bir yenisi daha eklendi. Orman yangınlarına karşı uyarılar yapılırken yarından itibaren "Eyyam-ı bahur" sıcaklıkları geliyor. İşte tüm detaylar...

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle aşırı sıcaklıklar dünyayı etkisine almış görülüyor. Tüm dünyanın sorunu haline gelen aşırı sıcaklıkların etkisi ülkemizde de şiddetli bir şekilde hissediliyor.

AĞUSTOS AYI KAVURACAK

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte orman yangınları da artış gösteriyor. Meteoroloji uzmanları tarafından paylaşılan bilglere göre yarın itibariyle yeni sıcak hava dalgaları etkisini gösterecek. Orman yangını risklerinin artacağı belirtilirken "Eyyam-ı bahur" sıcaklıkları ülke geneilde etkili olacak.

Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl tarafından gelen açıklamalar doğrultusunda boğucu ve sıcak günlerin etkisine gireceğimizi nitelendiren eyyam-ı bahur, ağustos ayı ile etkisini göstermeye başladı.

 

EYYAM-I BAHUR GELİYOR

Yaz mevsiminin en sıcak günleri olduğunun altı çizilirken yıl içerisinde Akdeniz kesimlerinde yükselen basınç sebebiyle sıcak hava dalgalarının daha sık, daha uzun ve daha yoğun yaşanması bekleniyor. Temmuz ayının bunaltıcı geçtiğini ifade eden Şermin Tağıl, ağustos ayı ile birlikte eyyam-ı bahur etkisinin ülkeyi saracağını söyledi.

Sıcak hava dalgasının etkisine giren Türkiye'de, nem miktarının yükseleceği ve hissedilebilir sıcaklığı artacağı gündemde yerini aldı. Tağıl, kuzey yarımküre de sıcaklıkların aşırıya çıkması durumunda jet akımlarının yerinde değişiklikler görüldüğünü anlattı.

 

O TARİHTEN SONRA HAVA SERİNLİYOR

Sıcaklık konusunda kritik günlerden bahseden Şermin Tağıl, uyarılarında ağustos ayının 7-8'ine kadar dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Eyyam-ı bahur sıcaklıklarını tam etkisiyle yaşayacağımızı ifade ederken, ayın 9-10'unda serinletici hava geri dönüyor. Ağustos ayının 9-10'undan sonra gelen serinlik sonucunda ise kuzeybatı Anadolu'yu ve Karadeniz Bölgesini etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda sıcaklıkların 3-5 derece kadar düşmesi söz konusu.

BU SAATLERDE DIŞARI ÇIKMAYIN

Yüksek sıcaklıklar konusunda gelen uyarılar ile birlikte gün içerisinde kronik hastalığı olanlar, hamileler, yaşlılar ve çocukların saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarıya çıkmaması gerekiyor. Dışarı çıktığınızda ise açık renkli kıyafetler tercih etmeniz öneriliyor.