Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nden Tartışmalı Cemevi Kararı: Tepkiler Büyük

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nden Tartışmalı Cemevi Kararı: Tepkiler Büyük

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 2016 yılında Alevi Bektaşi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne tahsis edilen cemevi binasının geri alınması yönünde oy çokluğuyla bir karar aldı. Alınan karara göre, cemevine ait tüm iş ve işlemler bundan böyle Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı uhdesinde gerçekleştirilecek.

AJANS DOĞU - 2016 yılında Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Alevi Bektaşi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne tahsis edilen bina, belediye meclisinin oy çokluğuyla aldığı kararla geri alındı. Bu karar, Alevi toplumu ve dernek üyeleri arasında büyük tepkilere yol açtı.

Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı'na Devredildi

Meclis kararı doğrultusunda, cemevine ait tüm iş ve işlemler Erzurum Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığı uhdesine devredildi.

Dernek Başkanı'ndan Sessizlik

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e olan yakınlığı ile bilinen Alevi Bektaşi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertürk Kahraman, konu hakkında kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmadı. 

Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

Cemevine 25 yıllığına tahsis edilen taşınmazın geri alınması ve ilgili belediye dairesi kontrolü altına geçirilmesi kararı, Alevi toplumunda ve sivil toplum kuruluşlarında büyük bir öfke ve tepkiye yol açtı. Birçok vatandaş ve dernek üyesi, bu kararın Alevi inanç özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğunu savunarak, karara karşı çıkıyor. Alınan karara karşı CHP Erzurum önceki dönem il Başkanı Suat Dülger Sosyal Medya hesabından paylaşım yaparak ; "Sayın Mehmet Sekmen Başkanım, Erzurum Alevileri için güzel bir hizmet yaptınız. Hep teşekkür ettim bu konuda size. Şimdi Vakıf ile yönetim arasında sorun var, bu sorunu adil bir biçimde çözün lütfen.Tek taraflı olmasın, Vakıftaki Alevi yurttaşlarımızın duyarlılığını bir kez dinleyin lütfen" ifadelerini kullandı.

Saadet Partili Millet İttifaki Mv Adayı Murat Ozan ise; "Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen 25 yıllığına karşılıksız olarak Alevi vatandaşlarımızın kullanması için tahsis ettiğiniz Cemevi’nin yerini geri almanızın asıl gerekçesi nedir. Alevi yurttaşlarımız size muhtaç değil elbette çözüm üretilir, lakin bir yönetici olarak bu tutumunuz ne ahlaki ne de vicdani bir davranıştır. Yöneticiler adil olduğu müddetçe Devlet büyür gelişir. Siz unutmuşsunuzdur hatırlatmakta fayda var:

“ İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın”. ifadelerine yer verdi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı bu tartışmalı karara,  toplumun farklı kesimlerinden de tepkiler gelmeye devam ediyor. Alevi toplumunun ve sivil toplum kuruluşlarının, bu karara karşı nasıl bir tavır alacağı ise merakla bekleniyor.