Ana Menü 





Yerel Haberler 

Lütfen Bir İl Seçin

 

 

Üye Girişi 

Hoşgeldin, Ziyaretçi
Üye Adı..:
Parola...:
(Kayıt Ol)

Piyasa Bilgileri 

Haber Arama 

Site İçi Haber Arama

Dizelimiz Avrupa nın Benzinini Geçti
Tarih: 27.04.2008 Saat: 11:20 Gönderen: haberci



(AJANSDOĞU) - GEÇEN yılın aralık ayı başından bu yana toplamda yüzde 18.4’ü bulan peş peşe fiyat artışları, Türkiye’de dizelle kurşunsuz benzin arasındaki fiyat farkını kapattı. Ucuz olduğu için özellikle tercih edilen dizel yakıtın Türkiye’deki litre fiyatı geçen perşembe günkü son zamla 2.34 dolara yükseldi. Böylece Türkiye’de dizel fiyatı Avrupa ülkelerinin normal benzin fiyatının bile üzerine çıktı. Türkiye, litresi 2.34 dolar olan Eurodizel fiyatı, Avrupa’da sadece Hollanda ve kılpayı Belçika’daki kurşunsuz benzin fiyatından daha ucuz görünüyor. Hollanda’da halen kurşunsuz benzin 2.43 dolar, Belçika’da ise Türkiye’deki dizelin sadece 0.02 dolar üzerinde olmak üzere 2.36 dolar seviyesinde bulunuyor.

KOMŞUNUN YÜZDE 27 ÜZERİNDE

SON
fiyat artışlarıyla birlikte Türkiye’de dizelin fiyatı, Yunanistan’daki dizel fiyatının yüzde 27 üzerine çıktı. Türkiye’de dizel fiyatı halen İspanya’daki fiyatın yüzde 36, Beyaz Rusya’daki litre fiyatının ise tam yüzde 178 üzerinde bulunuyor. Uluslararası petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra Türkiye’de akayakıt üzerindeki vergilerin yüzde 75 gibi yüksek bir paya sahip olması komşu iki ülke arasında büyük fiyat farkına yol açmış durumda. 2007’de Türkiye’de otomotiv yakıtı satışları bir önceki yıla göre yüzde 8.5 artarken, dizelde bu oran yüzde 70.1’i buldu. 2007’de toplam pazar 47.6 milyar YTL’ye ulaştı.

Benzin ile dizelin fiyat farkı % 12’ye geriledi

TÜRKİYE’DE kurşunsuz benzinle dizel arasındaki fiyat farkı geçen yılın aralık ayından bu yana hızla kapandı. 2008 başından beri kurşunsuz benzinin fiyatı 6 kez, dizelin fiyatı ise 7 kez artış gösterdi. Artış oranı kurşunsuz benzinde yüzde 10.8 olarak gerçekleşirken, dizelde bu oran yüzde 18.47’yi buldu. Kurşunsuz benzin ile dizel arasındaki fark halen 0.30 dolara yani yüzde 12.8’e kadar inmiş durumda. Avrupa ülkelerinde de dizel ile kurşunsuz benzin arasında çok büyük fiyat farkları bulunmuyor. Hatta İngiltere, İtalya gibi bazı ülkelerde dizelin fiyatı daha yüksek.

90 yerine 120 km hız tüketimi %30 artırıyor 

Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Zira devamlı olarak aracınızı frenler ve gazlarsınız. Bu durum ilave benzin pompalanmasına neden olur. 

Şehirlerarası yolda en verimli hız 80-90 km. arasındadır. 90 km.’nin üstünde her kilometre yakıt tüketimini yüzde 1 artırır. 

Motorunuzun harareti (ısısı) yakıt tüketimini etkiler. 

Motorunuzun ayar ve bakımlarını periyodik olarak mutlaka yaptırın. 

Fren balataları ayarsız ve sıkı ise tekerlek dönüşü zorlanır. Yakıt tüketimi artar. 

Lastik havaları uygun basınçta olmalıdır. Havası az olan lastikte yuvarlanma güç olduğundan yakıt tüketimi artar.

Şimşek: Petrol ithal etmemiz bile mucize

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Türkiye, şu anda petrol ithal edebiliyorsa, bu bile bir mucizedir’ dedi. Şimşek, Gaziantep’te Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ni ziyareti sonrasında, sokakta vatandaşlar ve esnaf ile sohbet etti. Bir vatandaşın sorusu üzerine Şimşek ‘Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ekonomik bir kriz yaşanıyor. Daha önce 40 dolar seviyelerinde olan petrol, şu anda 120 dolar seviyelerine yükselmiş durumda. Yani, petrolün fiyatı 4 kat artmış durumda. Böyle bir ortamda, Türkiye’nin şu anda petrol ithal edebilmesi bile bir mucizedir. Ama biz, olabildiğince bu sıkıntıları sizlere yansıtmamaya çalışıyoruz’ diye konuştu. Bakan Şimşek, artan pirinç fiyatlarıyla ilgili olarak da ‘Bulgur yiyin, doğrudur bir sıkıntısı var, ama bu sadece Türkiye’de yok, tüm dünyada ekonomik bir sıkıntı var’ dedi.

(star)

http://www.ajansdogu.com


İlgili Bağlantılar 

· Daha fazla Manşet Haber
· Haber gönderen haberci


En çok okunan haber: Manşet Haber:
Diyarbakır da Kültür Sanat Etkinlikleri

Haber Puanlama 

Ortalama Puan: 0
Toplam Oy: 0

Lütfen bu haberi puanlamak için bir saniyenizi ayırın:

Mükemmel
Çok İyi
İyi
İdare Eder
Kötü

Seçenekler 


 Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

İlgili Konular

Ekonomi Haberleri

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun

Bilgi Yarışması 

Bilgi Yarışması Sonuçlandı

Yarışmanın Galipleri

1-Parmuklum

2-NECAT_KIZILARSLAN

Ayrıntılar İçin Tıklayın

 

Kamu Memur&işçi Alımları 

Google Gurup 

Email Adresiniz:

                        

Arsivlere Gozat  groups.google.com

Not: Ajans Doğu Google Gruba Katıldığınız takdirde en sık güncellenen haberler ve duyurular mail adresinize gelecektir.

Günün En Çok Okunan Haberleri 

Hakkari de Çatışma - SON DAKİKA
Trafik Kazası 1 Ölü 9 Yaralı
Trafik Kazası 3 Ölü 1 Yaralı
Van da Orta Şiddette Deprem
son Ayların En Büyük Hava Hareketliliği

Web Linkleri 

· 1: Her Yer Sanat Organizasyonu
· 2: Beybun
· 3: Farqin Azad
· 4: Bingöl Ab-ı Hayat Gazetesi

 

 

CopyRight © 2007 Tüm hakları saklıdır. Sitedeki İçerikler Kaynak Gösterilse Dahi Başka Bir Yerde Yayınlanamaz.
Adres: Ofis Dicle sokak Erdinç 2 apt. Zemin kat no:4 D.Bakır  Tel: 0 (412) 228 18 01
Destek: haber@ajansdogu.com Reklam: Reklam@ajansdogu.com  Tasarım: Ajans Doğu
 

Www.Ajansdogu.Com